Ervaringen van studenten

De partnerorganisaties van het Living Lab werken aan veel verschillende praktijkprojecten en onderzoeken en het is mogelijk jouw stage of afstudeeronderzoek bij het Living Lab te doen.
Hieronder bij 'Onderzoek bij het Living Lab' kun je lezen over de ervaringen van studenten die bij het Living Lab Schouwen-Duiveland hun stage of afstudeeronderzoek hebben gedaan. Zij vertellen over het onderzoeksonderwerp, welke ervaringen er voor hen ‘uitsprongen’ en wat zij eruit meenemen.

Ben je student bij een MBO-, HBO- of universitaire opleiding? En heb je affiniteit met onderzoek naar zoetwaterbeschikbaarheid of zoutwatervoedselproductie? Dan kun je wellicht jouw stage of afstudeeronderzoek bij het Living Lab Schouwen-Duiveland doen. Kijk hier eens naar de mogelijkheden.

Onderzoek bij het Living Lab

Tom van Dalen

Afstudeerscriptie – Waterstress

Tom van Dalen kijkt terug op zijn afstudeeronderzoek

Onderwerp
In de periode oktober 2021 – april 2022 deed ik mijn afstudeeronderzoek over waterstress in samenwerking met en voor het Living Lab. Waterstress houdt in dat de vraag naar water groter is dan het aanbod, in termen van zowel kwaliteit als kwantiteit. Het doel van mijn onderzoek was om in kaart te brengen hoe de verschillende stakeholders op Schouwen-Duiveland de uitdagingen rondom waterstress zien en hoe ze daar vervolgens op handelen. Hiervoor heb ik 21 interviews gehouden met mensen uit zes verschillende stakeholdergroepen. Nadat ik alle interviews had uitgewerkt, keek ik of de verschillende stakeholdergroepen hetzelfde reageren op waterstress of dat er grote verschillen waren tussen de verschillende groepen.

Ervaring
Nadat ik alle interviews had uitgewerkt, vond ik het nog een behoorlijke klus om alle informatie zo te structuren dat ik er wat mee kon. Maar uiteindelijk heb ik er, samen met mijn begeleider van de Wageningen Universiteit en tussentijdse input van Kitty Henderson en Olaf Griffioen van het Living Lab, nuttige informatie uit kunnen halen. Het leuke van mijn afstudeeronderzoek voor het Living Lab was dat er actief met je werd meegedacht en dat er serieus naar het eindresultaat werd gekeken. Dit gaf mij een gevoel van relevantie en extra motivatie om een goed onderzoek op te leveren.

Ook vond ik het heel leerzaam om met zoveel verschillende mensen in het veld over waterstress te praten. Door de verschillende aspecten van waterstress waarover ik tijdens mijn studie internationaal land- en waterbeheer al had gehoord, nu in de praktijk tegen te komen, werd het onderwerp extra levendig voor mij.

Aanraders
Het Living Lab is een hele inspirerende omgeving om je stage en/of afstuderen te doen, omdat er veel verschillende partijen bij zijn betrokken. Ook hielpen ze me erg goed met het vinden van de juiste contacten voor mijn interviews. Mijn tip is zeker gebruik te maken van hun netwerk. In mijn nieuwe (eerste) baan als adviseur waterbeheer bij Rijkswaterstaat komt mijn scriptie-ervaring bij het Living Lab me ook weer goed van pas.

Yza de Ridder

Stage gebiedsproces

Yza de Ridder kijkt terug op haar stage

In de periode november 2020 tot april 2021 liep ik stage bij de gemeente Schouwen-Duiveland (afdeling Ruimte en Milieu). Ik was betrokken bij het fieldlab Brouwershaven-Zonnemaire, waarbij ik onder begeleiding van Peter van Veelen en Kitty Henderson met bijvoorbeeld ondernemers, natuurorganisaties en hydrologen een start maakte voor een inventarisatie van de mogelijke kansen om het gebied klimaat robuuster in te richten, met de focus op watermanagement. Mijn stage richtte zich vooral op het opstarten van het gebiedsproces en het in kaart brengen van de mogelijkheden, wensen en belangen. In deze stage kwamen mijn interesses voor watermanagement, duurzaamheid en beleid mooi samen.

Nu ben ik bezig met mijn master International Land and Water Management in Wageningen. Hier merk ik dat mijn stage-ervaring me heel goed helpt geofysische processen, maar vooral ook governance-technische aspecten, beter te begrijpen en te plaatsen in hun context.

Een groot deel van mijn stageperiode viel samen met een strenge lockdown. Zelfs in deze periode voelde ik me, vanuit mijn kamer in Utrecht, erg betrokken bij de projecten. Dit kwam voornamelijk door de fijne en persoonlijke begeleiding vanuit Peter en Kitty, maar ook zeker ook de openheid van de betrokken stakeholders in het gebied maakte dat ik me meer dan welkom voelde op Duiveland.